Vi vet vem fotbollsfansen vill se som SvFFs nästa ordförande!

Vi vet vem fotbollsfansen vill se som SvFFs nästa ordförande!

(A post for the Swedish football fans concerning the election of president for the Swedish Football Federation)

Det har varit en lång och omdebatterad process kring valet av ny ordförande för det Svenska Fotbollförbundet den 25 mars, 2023. I slutändan har alla utom två kandidater dragit tillbaka sin kandidatur och kvar återstår Lars-Christer Olsson och Fredrik Reinfeldt. På ett sätt väldigt olika kandidater där Lars-Christer Olsson representerar stabilitet med lång och trogen tjänst inom fotbollens maktkorridorer, medan Fredrik Reinfeldt är det välkända namnet för befolkningen, men utan erfarenhet inom fotbollen. Fotbollförbundets valberedningen har tydligt kommunicerat att deras förslag till ny ordförande är Fredrik Reinfeldt.

Vi på Forza Football ville veta vad de svenska fotbollsfansen tycker om en sådan viktig fråga och vem de vill se leda svensk fotboll in i framtiden.

Vi ställde den enkla frågan vem de hade valt mellan de två kandidaterna och det var jämnt, men ändå en tydlig övervikt på Lars-Christer Olsson. Det är ingen stor skillnad i val av kandidat beroende på ålder eller vart man kommer ifrån i Sverige. Men vi kan notera att stödet för Lars-Christer Olsson växer ju högre upp i ålder fansen är.


När vi sedan bad fansen välja av de åtta ursprungliga kandidaterna var det plötsligt flest röster på Fredrik Reinfeldt. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men troligt är att Fredrik Reinfeldt trots allt är det mest kända namnet bland genomsnittliga fans. Kanske att de fans som känner till de andra kandidaterna i större utsträckning valt en beprövad fotbollsman när ställd mot en person som inte har samma bakgrund inom fotbollen.

Att det finns andra kandidater som fått runt 10% av rösterna visar på att det fanns fler kandidater som genererar intresse bland fansen, men att det trots allt är de två återstående kandidaterna som dominerar bland fansen.

När vi frågade fansen vilka som är de viktigaste frågorna för den kommande ordföranden så är det barn och ungdomsfotbollen som är den viktigaste frågan. Det kan tyckas lite oväntat när det ofta varit frågor som berör elitklubbar och landslag som syns i media. Det visar ändå på hur viktig det är för det svenska fotbollsförbundet att engagera sig i våra barn och ungdomar. Kan man hoppas på en större fördelning av tillgängliga resurser till just barn och ungdomar från den nya ordföranden?

Elitfotbollen kommer strax därefter och visar på att fansen överlag håller klubbfotbollen viktigare än landslagsfotbollen.

Att vara aktiv gentemot FIFA är också en viktig fråga för fansen. Vågar vi gissa att Svenska fotbollsförbundet låga profil och ovilja att gå i täten kring alla problematiska frågor runt VM i Qatar har bidragit till detta ställningstagande?

Att andra omdebatterade frågor som 51%-regeln, VAR-frågan och bengaler och pyroteknik inte hålls högre av de genomsnittliga fansen kan anses lite oväntat, men visar återigen på att man inte får glömma grundfrågorna även om det skrivs mycket i media om vissa specifika frågor.

Avslutningsvis frågade vi fansen om de har förtroende för Svenska Fotbollförbundet och det visar sig att en majoritet har ett sådant förtroende. Det är ingen stor majoritet, men ändock en majoritet. Denna fråga är extra intressant att jämföra med den fråga vi ställde till fotbollsfansen inför VM i Qatar i november 2022; om de har förtroende för FIFA. Där svarade endast 12% av svenska fotbollsfans att de har förtroende för FIFA! Det är tydligt att vi håller vårt nationella fotbollförbund markant högre i anseende än det internationella fotbollförbundet.

Om vi sätter denna fråga i relation till första frågan kan vi se att det är väldigt snarlik fördelning för om man har förtroende för Svenska Fotbollförbundet och att man hade röstat på Lars-Christer Olsson, samt att man inte har förtroende för förbundet och att man hade röstat på Fredrik Reinfeldt.
Kanske innebär det att om man är nöjd med hur saker är och vill fortsätta på samma spår så är Lars-Christer Olsson kandidaten att välja. Vill man däremot ha förändring är Fredrik Reinfeldt personen att rösta på.

Att det är ett jämnt race mellan de två kandidaterna bland fansen är uppenbart och imorgon lördag, den 25 mars 2023, beslutas vem av de två kandidaterna som får förtroendet att driva fotbollen i Sverige framåt. Det kommer bli intressant att återvända till dessa frågor om ett par år och se om förtroendet för förbundet har vuxit under den nya ordföranden!

För mer data och resultat kontakta Jonas Linné på jonas@forzafootball.com.

Denna undersökning visades i Forza Football app och Forza Footballs sociala mediekanaler för svenska användare från den 16 mars till den 22 mars 2023. Undersökningen hade mer än 2,500 unika svaranden.